Catalogus van etiketten, labels en classificaties

Bij het verzamelen en weergeven van de informatie in deze catalogus is het Keurmerkinstituut zo zorgvuldig mogelijk te werk gegaan. Een garantie op juistheid en volledigheid van de opgenomen informatie kan echter niet worden gegeven. Suggesties voor verbetering en aanvulling zijn welkom.

Raadpleeg ook de catalogus van keurmerken en erkenningen. Meer informatie over consumenteninformatiesystemen is te vinden in afzonderlijke verhandelingen over aankoopinformatie en keurmerken voor consumenten.

Autozitjes-label (E1, E2, E3 of E4)

Keurmerk met classificatie van autozitjes voor kinderen. Meer informatie: autostoeltjes.veiligheid.nl

Batterijen, afmetingen

Wikipedia geeft uitleg over de verschillende codes voor de afmetingen van batterijen.

Cosmetica

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (www.ncv-cosmetica.nl) geeft uitleg over de etikettering van cosmetica.

Dekbed Informatie Systeem

Etiket met tien punten die bepalend zijn voor de keuze van het juiste dekbed. Meer informatie: www.dekbedinfo.nl

Energielabels

De website www.energielabel.nl geeft overzichtsinformatie over diverse energielabels, o.a. voor apparaten, auto's en woningen.

Gevarensymbolen

Raadpleeg Wikipedia => Gevaarsymbool. De website van de overheid (www.rijksoverheid.nl) geeft actuele informatie over klein chemisch afval (zoek op Klein chemisch afval).

Hotelclassificatie

Nederlandse Hotel Classificatie (sterrenaanduiding) van het Bedrijfschap Horeca en Catering (www.hotelsterren.nl). De website van de ANWB bevat een uitgebreide beschrijving van de hotelclassificaties in binnen- en buitenland (www.anwb.nl); zoek op 'classificatie'.

Classificatie van kampeer- en bungalowbedrijven 

De classificaties van kampeer- en bungalowbedrijven worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Stichting Classificatie Kampeer- en Bungalowbedrijven, Postbus 93008, 2509 AA 's-Gravenhage.

Kijkwijzer

Classificatie van films, video's, tv-programma's en computerspellen (www.kijkwijzer.nl).

Manege-classificatie

Sterrensysteem voor de kwaliteit van paardrijscholen, beheerd door de Federatie Nederlandse Rijscholen (www.fnrs.nl).

Meubelstoffen, Kwaliteits Informatie (KIM)

Classificatiesysteem voor de kwaliteit van meubelstoffen. De stoffen worden ingedeeld in vijf klassen van slijtweerstand, en de lichtechtheid van de stof wordt vermeld. Daarnaast geeft het label informatie over reiniging en onderhoud.

Green Key

Aanduiding voor de mate waarin recreatieondernemingen (campings e.d.) en horecabedrijven milieubewust worden geëxploiteerd; de niveau's zijn brons, zilver en goud. Beheerd door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (www.greenkey.nl).

Product Informatie Tapijt

Symbolen voor het aanbevolen gebruik van vloerbedekking (www.kieswijzervoortapijt.nl).

Slotencertificaat

Classificatie voor de inbraakwerenheid van hang- en sluitwerk: met 1 ster is het minstens 3 minuten bestand tegen inbreker, met 2 sterren 5 minuten, en met 3 sterren 10 minuten. Uitgegeven en beheerd door Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen (www.skg.nl).

Textiel-etiket

Symbolen voor aanbevolen onderhoud van textiel, zie o.a. www.care-labelling.co.uk.

Was- en reinigingsmiddelen, etikettering

De website (www.isditproductveilig.nl) geeft uitleg over de etikettering van was- en reinigingsmiddelen, inclusief de gevarensymbolen. 

Maatsystemen voor kleding en schoeisel

Op de website van Klingel (www.klingel.nl/hulp-en-advies/) staan verschillende maatsystemen voor kleding en schoeisel. Zie ook de site www.kledingmaten.net

Overige informatiesystemen

Onderstaand zijn een aantal verwijzingen naar overige informatiesystemen (incl. levensmiddelen en buitenland) in de consumentenmarkt vermeld; hierbij is geen volledigheid nagestreefd.

Duitse informatiesystemen

Diverse vormen van productinformatie in Duitsland worden beschreven op de website www.label-online.de.

E-nummers, e-teken, houdbaarheidsdatum, e.d.

Diverse vormen van productinformatie op levensmiddelen worden uitgelegd op de website www.food-info.net.

Heraldiek

De website www.heraldischedatabank.nl/databank bevat een database met heraldische afbeeldingen.

Textielvezels, benamingen

De Belgische vereniging voor de etikettering van textielwaren publiceert een tabel met de benamingen van vezels in verschillende talen (www.etitex.be).

Voedingswaardewijzer

Voedingswaardedeclaratie voor levensmiddelen. Het bureau van de Stichting Beheer Voedingswaardewijzer is ondergebracht bij het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl). Dit centrum geeft ook een brochure uit over de etikettering van levensmiddelen. 

Blog Overig

Referenties

De opleiding was heel leerzaam en werd zeer professioneel gegeven door de docent. Ook was het uiterst fijn dat de opleiding op locatie gegeven werd zodat we de theorie in de praktijk konden brengen.

M. van Lieshout over Studieochtend veiligheid en toezicht

Keurmerkinstituut: als je niet met veiligheid wilt spelen