Certificatie bedden en boxen in de kinderopvang

Overig, 24 april 2017

Sinds 2006 worden er specifieke eisen aan kinderbedden en -boxen voor de kinderopvang gesteld. Vanaf 2016, 10 jaar later, mogen in de kinderopvang geen bedden en boxen meer gebruikt worden die niet aan die eisen voldoen. Nu, begin 2017, is er nog steeds veel onduidelijkheid in de markt over bedden en boxen. In dit artikel wordt uitgelegd welke rechten en plichten de professionele kinderopvang heeft betreffende kinderbedden en -boxen en worden onder andere beantwoord of een certificaat verplicht is of verlopen mag zijn en wat de consequenties zijn bij het vervangen van onderdelen of aanpassen van bed of box.

Wat houdt het voor mij in als een certificaat bij een bed of box verlopen is?
Een certificaat bewijst dat het product bij aanschaf is goedgekeurd, als het certificaat op dat moment geldig is. Na aanschaf is het de verantwoordelijkheid van de opvangorganisatie om te zorgen voor veilig onderhouden en gebruik. Wordt later opnieuw een bed of box aangeschaft, let dan op dat het certificaat daarvan op dat moment geldig is.

Is een certificaat eigenlijk verplicht?
De wet verplicht geen certificaat van goedkeuring, maar stelt wel dat de naam van de certificaathouder vermeld moet zijn op het bed of de box. Dit is dus niet eenduidig. Wat wel duidelijk vaststaat is dat een rapport moet aantonen dat aan alle eisen voldaan is, en dit op de voorgeschreven manieren is beoordeeld. Concreet betekent dit dat een leverancier van een bed of box ofwel dit rapport moet kunnen laten zien, ofwel een certificaat dat hiervoor garant staat. Bij aanschaf moet men zich ervan verzekeren dat dit er is. De GGD vraagt hier bij de inspectie regelmatig naar.

Mag ik aanpassingen doen aan een bed of box?
Aanpassen betekent dat een ander(e) bed of box wordt gemaakt, die ook gekeurd moet zijn. Bij ingrijpende aanpassingen zal een nieuwe keuring gedaan moeten worden. Bij een kleine aanpassing kan het voldoende zijn om alleen de consequenties van de aanpassing te beoordelen. Bij twijfel kan het Keurmerkinstituut u adviseren.

Wat te doen als een onderdeel vervangen moet worden, maar de leverancier kan dit niet meer leveren?
Leveranciers met een certificaat van het Keurmerkinstituut voor hun bedden en/of boxen moeten tot 10 jaar na levering in reparaties kunnen voorzien, of duidelijk vermelden wanneer de verwachte levensduur korter is. In sommige gevallen kan een aanpassing worden aangeboden die ook is goedgekeurd.

Wanneer een leverancier niet meer bestaat kan dit zorgen voor een lastige situatie. Er zijn dan een paar mogelijkheden als een onderdeel vervangen moet worden. Is het onderdeel ergens anders verkrijgbaar, dan is dit de makkelijkste oplossing. Het onderdeel moet dan wel identiek zijn. Is een vergelijkbaar onderdeel verkrijgbaar, ga dan altijd goed na welke invloed dit kan hebben op de veiligheid. In beide gevallen is niet alleen het onderdeel, maar ook deskundige installatie ervan belangrijk. Als beide oplossingen niet mogelijk zijn zal het bed of de box aangepast of vervangen moeten worden. Het Keurmerkinstituut kan adviseren en een verklaring afgeven bij eventuele aanpassingen.

Hoe zit het met buitenbedjes?
De wet stelt dezelfde eisen aan alle bedden en boxen in de kinderopvang, ongeacht of deze binnen of buiten staan. Het Keurmerkinstituut stelt aanvullende eisen aan buitenbedjes of “babyhuisjes” met betrekking tot bestand zijn tegen weersinvloeden en vaker verplaatsen over ongelijke ondergrond. Ook over aanvullende wettelijke eisen voor deze bedden wordt nagedacht. Het is niet bekend op welke termijn deze verwacht kunnen worden.

Wilt u meer informatie over de inspectie of certificatie van bedjes, neem dan contact op via 079-3637000 of productdienst@keurmerk.nl.

Terug naar overzicht

Blog Overig

Referenties

De opleiding was heel leerzaam en werd zeer professioneel gegeven door de docent. Ook was het uiterst fijn dat de opleiding op locatie gegeven werd zodat we de theorie in de praktijk konden brengen.

M. van Lieshout over Studieochtend veiligheid en toezicht

Keurmerkinstituut: als je niet met veiligheid wilt spelen