Nieuwe impuls voor het keurmerk Roze Loper

Overig, 10 november 2017

Het Keurmerkinstituut heeft onlangs in samenwerking met het COC de Roze Loper Tolerantiescan herzien. Al jarenlang zijn er signalen dat lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen en intergenders (hierna LHBTI) te maken hebben met vooroordelen o.a. in instellingen voor jeugdzorg en verzorgingshuizen. Op basis van de nieuwe Tolerantiescan kunnen organisaties in zorg en welzijn een keurmerk verwerven.

De redenen voor het ontwikkelen van een Tolerantiescan zijn verder:
* binnen zorg en welzijn is weinig aandacht voor LHBTI's. De doelgroep is niet zichtbaar
* onder professionals en management van instellingen leeft het idee dat hun doelgroep niet homo, lesbisch of transgender zou zijn
* men is nog altijd beducht voor negativiteit ten aanzien van homoseksualiteit. Roze bewoners die wel open zijn over hun geaardheid krijgen te maken met discriminatie
* zorginstellingen die meedoen aan de Tolerantiescan willen vooroordelen tegengaan en komen tot een organisatie waar iedereen wil verblijven en werken.

Het Roze Loper traject bestaat uit 2 delen:

  1. Het uit laten voeren van de Tolerantiescan. Onze auditor die de scan uitvoert heeft lange ervaring binnen de betreffende branche en is aanvullend geschoold d.m.v. een Roze Loper training. De vragen die gesteld worden kunnen namelijk niet “afgevinkt” worden, de juiste diepgaande en open vragen dienen gesteld te worden om achter de principes van de organisatie te komen. 
  2. Ondersteuning vanuit Rozezorg: de organisatie krijgt ondersteuning vanuit Rozezorg over hoe je een organisatie LHBTI-vriendelijk kunt maken/houden (een zogenaamde toolkit). Uiteraard is het mogelijk om het certificaat feestelijk te ontvangen door bijvoorbeeld een roze limousine, een mooie plaquette op de muur, etc. 

Mocht u belangstelling hebben of wilt u zich aanmelden voor dit traject, dan kunt u terecht op ons algemene nummer 079 363 7000 of via zorgwelzijn@keurmerk.nl.

Terug naar overzicht

Blog Overig

Referenties

De opleiding was heel leerzaam en werd zeer professioneel gegeven door de docent. Ook was het uiterst fijn dat de opleiding op locatie gegeven werd zodat we de theorie in de praktijk konden brengen.

M. van Lieshout over Studieochtend veiligheid en toezicht

Keurmerkinstituut: als je niet met veiligheid wilt spelen