Steeds meer fitness-toestel keuringen volgens EN16630

29 sep 2017

Nederland heeft nieuwe recreatievormen gevonden: buiten-fitnessen. Dit wordt gedaan op permanent geïnstalleerde fitness-apparaten. Met name bij de ouderen zijn dit populaire toestellen om de nodige beweging te krijgen. Voor deze toestellen is een speciale norm ontwikkeld, NEN-EN16630 en deze wordt veel toegepast in de fitness-branche. De norm is bedoeld voor oudere en jongere gebruikers met een lengte van meer dan 140 cm. Elektrische apparaten en losse gewichten zijn uitgesloten. Helaas worden voor de verschillende sport- en speelapparatuur nog wel eens de verkeerde normen gehanteerd. Welke u wanneer moet toepassen leest u hier.

De norm EN16630 is uitdrukkelijk niet bedoeld voor het ontwerpen van speeltoestellen, ook al is een aantal artikelen overgenomen van EN1176. Ook is de norm niet geschikt voor binnen geïnstalleerde fitness apparatuur (EN957) of vrij toegankelijke sport elementen (EN15312). Voor parkour toestellen wordt doorgaans EN16899 gebruikt. 

Al deze toestellen zijn bedoeld voor het beoefenen van sport en niet voor spelen. Staan ze echter op een terrein met meerdere onder het WAS vallende speeltoestellen, en is er geen duidelijke scheiding aanwezig, dan zullen ook deze sporttoestellen onder het WAS vallen en daaraan moeten voldoen. Ook de Branchevereniging Spelen heeft EN16630 ontdekt en volgt samen met al haar leden deze norm. Wilt u meer weten over het certificeren van sporttoestellen of heeft u een toestel voor certificatie? Neem dan contact met ons op via spelen@keurmerk.nl of 079-3637000. Kijk voor meer informatie ook op www.keurmerk.nl. Alle vermelde normen zijn verkrijgbaar via www.nen.nl.