Trampolinehallen onder het WAS

Overig, 24 april 2017

Ze schieten als paddestoelen uit de grond, de trampolinehallen. Dit zijn hallen gevuld met zeer grote trampolines waarbij ook tegen schuin geplaatste wanden gesprongen kan worden. Tot heden was niet altijd duidelijk of deze hallen onder het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS) vallen. Het Keurmerkinstituut was en is van mening dat de hallen wel onder het WAS vallen, en heeft er inmiddels een aantal gecertificeerd. Nu heeft ook de NVWA uitgesproken dat de hallen, althans de trampolines die daar staan, wél onder het WAS vallen en dus keuringsplichtig zijn. Maar er is één uitzondering.

De springhallen bieden in de regel meerdere activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen aan. Sommige van die activiteiten zijn expliciet gericht op training en sport, individueel of in clubverband. De doelgroepen zijn jongeren, sportclubs en jong volwassenen, desgewenst onder begeleiding van een instructeur. Dezelfde trampolines worden ook aangeboden voor “vrij springen” of soortgelijke speelactiviteiten aan jonge kinderen en het hele gezin. Deze activiteit wordt uitsluitend aangeboden voor vermaak en recreatie, oftewel spelen. Zodra een hal deze laatste activiteit aanbiedt vallen de trampolines onder het WAS en moeten ze dus gecertificeerd zijn volgens dit besluit.

Uitzondering
Alleen als de trampolines uitsluitend voor sportdoeleinden worden gebruikt, de hal en toestellen daarvoor zijn ingericht, en de site van de exploitant zeer duidelijk maakt dat alleen sport kan worden uitgeoefend en geen vrij spelen, valt de hal niet onder het WAS. Feit is dat in Nederland (bijna) alle hallen ook voor spelen worden gebruikt.

Wenst u meer informatie over inspectie of certificatie van springhallen en trampolines, zie dan www.keurmerk.nl of neem dan contact op met het Keurmerkinstituut via 079-3637000 of spelen@keurmerk.nl.

Terug naar overzicht

Blog Overig

Referenties

De opleiding was heel leerzaam en werd zeer professioneel gegeven door de docent. Ook was het uiterst fijn dat de opleiding op locatie gegeven werd zodat we de theorie in de praktijk konden brengen.

M. van Lieshout over Studieochtend veiligheid en toezicht

Keurmerkinstituut: als je niet met veiligheid wilt spelen