Trampolines in nieuwe EN1176

Overig, 17 mei 2017

Eind 2017 zal de nieuwe norm worden gepubliceerd. Deze zal in het Engels en in het Nederlands uitkomen. Eén van de grote vernieuwingen in deel 1 betreft de toevoeging van eisen aan trampolines en andere springtoestellen (bouncing facilities). De Nederlandse norm zal de groep behandelen onder de naam "springtoestellen". Dit is zijn speeltoestellen of onderdelen van speeltoestellen die vanwege hun flexibele eigenschappen als voornaamste doel hebben mogelijk te maken dat gebruikers zonder hulp van (een) andere gebruiker(s) vrij van de grond komen. We sommen een paar eisen uit de nieuwe norm op voor deze springtoestellen.

  • Het maximaal aantal gebruikers qua constructiesterkte bedraagt het aantal m2 van het springoppervlak gedeeld door 1,44.
  • Springtoestellen met een oppervlak kleiner dan 1,44 m2 zijn bedoeld voor één gebruiker.
  • Springtoestellen bedoeld voor meerdere gebruikers moeten een voldoende bodemvrijheid hebben die bij belasting groter is dan 230 mm.
  • De valhoogte bedraagt het laagste punt van waar gevallen kan worden plus 900 mm.
  • De vrije ruimte boven het springtoestel bedraagt 3500 mm en er omheen 1500 mm.
  • De maximale hoogte van het springoppervlak naar de grond of er naast staande platformen is kleiner dan 600 mm.

Dit is een klein aantal eisen die voor springtoestellen zullen gelden. Als u wil weten of uw springtoestel voldoet aan de nieuwe criteria neem dan contact met ons op via spelen@keurmerk.nl.

Terug naar overzicht

Blog Overig

Referenties

De opleiding was heel leerzaam en werd zeer professioneel gegeven door de docent. Ook was het uiterst fijn dat de opleiding op locatie gegeven werd zodat we de theorie in de praktijk konden brengen.

M. van Lieshout over Studieochtend veiligheid en toezicht

Keurmerkinstituut: als je niet met veiligheid wilt spelen