Certificering van speel- en sportvormen zoals skaten, parkour en outdoor fitness

Geschreven door Jeroen Bos in Spelen, 22 februari 2016

De wetgeving rond speeltoestellen zit al jaren goed in elkaar. Maar van nieuwe moderne speel- en sportvormen zoals skaten, boulderen, parkour en outdoor fitness is nog te weinig bekend als het om de veiligheid gaat. Deze speel- en sportvormen, ook wel urban sports genoemd, zijn sneller op de markt gekomen dan de wetgever kan bijhouden. Bij gebrek aan duidelijkheid grijpen fabrikanten daarom vaak naar beschikbare normen en geven keurende instanties opdracht de certificatie te verzorgen. Het gevolg is dat toestellen nu gecertificeerd op de markt komen, er over een aantal jaar goede wetgeving en normen worden gemaakt en vervolgens zal worden vastgesteld dat de nu gecertificeerde toestellen mogelijk afwijken. Het is daarom van belang dat de markt nu al samen werkt met wetgever, keurders en normcommissies.  Een aantal partijen heeft inmiddels de handschoen opgepakt.

Certificeren volgens het WAS en ‘skatewaarde’ oordeel

De Skatebordfederatie, 2Move en het Keurmerkinstituut hebben de koppen al bij elkaar gestoken en gebrainstormd over de toekomst van de Nederlandse skatebanen. Het IOC wil in de toekomst skaten als sport toelaten op de Olympische Spelen. De Skatebordfederatie is door het IOC aangewezen als woordvoerder van skatend Nederland. De federatie pakt zijn rol serieus op en wil er onder andere voor zorgen dat alle binnen skatebanen gecertificeerd worden. Daarnaast heeft de federatie het plan opgepakt om skatebanen niet alleen te laten certificeren volgens de wettelijke regeling (WAS) maar ook om over elke baan een oordeel te geven over de ‘skatewaarde’. Het is namelijk niet zo dat volgens het WAS gecertificeerde ook voldoen aan de eisen van skaters. Er is hier sprake van een goede ontwikkeling waarin skaters en keurders samen worden gebracht.

Vooralsnog is het zo dat sporttoestellen zoals calisthenics, free running en dergelijke die op speelterreinen staan onder het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen vallen. Alleen als ze er buiten staan of duidelijk fysiek van de speeltoestellen zijn afgescheiden is certificatie volgens het WAS niet nodig. Desondanks moeten deze toestellen wel veilig zijn en het liefst voldoen aan de normen die momenteel bij NEN te verkrijgen zijn. Het feit dat objecten niet onder specifieke wetgeving vallen wil niet zeggen dat beheerders kunnen plaatsen wat ze willen. Een gemeente die een calstenicstoestel laat plaatsen moet er voor zorgen dat deze veilig is. Hoe kan hij dat doen? Door de leverancier te vragen naar testrapporten en certificaten. Zijn die er niet bedenk dan dat het lastiger wordt aan te tonen dat het toestel aan de minimale veiligheidseisen voldoet.

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

Jeroen Bos

Docent / Inspecteur Meer informatie

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen

Coronavirus (COVID-19) update - klik hier voor meer informatie