Indoor buisglijbanen en klimwanden, waar moeten deze aan voldoen?

Spelen, 10 februari 2022

Bij de Sterrenschool in Zevenaar kunnen kinderen nu ook binnen in de school klimmen, klauteren en glijden. Richard van de Brake van IJreka Speeltoestellen: ‘Wij hebben hier een grote RVS glijbaan mogen plaatsen met een steile, uitdagende klimwand ernaast. Hier hebben wij ook een constructie gemaakt waar kinderen door netten en rubberen matten naar de ingang van de glijbaan kunnen klimmen. In samenwerking met Koenders Totaalbouw hebben wij de speeltoestellen passend gemaakt en in de school geplaatst.’

De keuring

Inspecteur Hans Jaspers van Keurmerkinstituut verzorgde vorig jaar de fysieke keuring op locatie. Hans: ‘De reikwijdtenotitie bij het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) omschrijft dat klimwanden in principe sporttoestellen zijn en geen speeltoestellen. Daarmee zouden ze niet onder het WAS vallen. Maar wanneer een sporttoestel openbaar toegankelijk is en als speelobject gebruikt wordt, zoals op deze school, dan is het WAS wel van toepassing. Toestellen die onder het WAS vallen zijn wettelijk gezien keuring plichtig.

De keuring bestaat uit een fysieke en een dossierbeoordeling. Hierbij wordt onder andere gekeken of het toestel voldoet aan de relevante wetten (zoals het WAS) en normen (zoals EN 1176). De plaats van het toestel, de wijze van gebruik en de gebruikers bepalen in feite welke criteria gebruikt worden bij keuring. De glijbaan en klimwand staan in een school met toezicht en de gebruikersgroep bestaat alleen uit de kinderen die daar les krijgen.

Enkele aandachtspunten bij de keuring van de toestellen zijn:

  • Draagkracht;
  • Valdempende ondergrond;
  • Toegankelijkheid en bereikbaarheid;
  • Gevaren als vallen, snijden, beklemming, afklemming, verstikking, van het lichaam;
  • Onderhoudsmogelijkheden en inspectieplan.

Wilt u meer weten over het WAS? Dit kan via ons online adviesloket. Via een video-meeting word je door een van onze specialisten persoonlijk geadviseerd. Neem gerust contact met ons op om een adviesgesprek in te plannen.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen