Trampolinehallen wel onder WAS

Spelen, 6 december 2018

Al in april 2017 berichtten we over het feit dat trampolinehallen onder het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen vallen. Keurmerkinstituut heeft er voor gekozen de markt hier nogmaals op te wijzen omdat gebleken is dat nog niet alle fabrikanten, eigenaren en beheerders van trampolinehallen hiervan op de hoogte zijn. De NVWA heeft recentelijk op hun site kenbaar gemaakt wanneer deze hallen onder het WAS vallen en dus gecertificeerd moeten zijn. Hiermee hopen ook zij de onduidelijkheid weg te nemen.

Bij trampolines wordt niet altijd alleen aan spelen gedacht. Er kan namelijk ook sport op beoefend worden. Een trampolinehal die is geplaatst om alleen maar sport te beoefenen en waar ook daadwerkelijk alleen maar sport op beoefend wordt valt niet onder het WAS. Echter, in Nederland zijn geen trampolinehallen waar alleen maar in gesport wordt. Elke hal biedt de mogelijkheid aan gebruikers om er recreatief op te spelen. Dat houdt automatisch in dat de trampoline als speeltoestel vallend onder het WAS kan worden beschouwd. Trampolines, zoals we die kennen in trampolinehallen, vallen dus altijd onder het WAS en moeten voor in-gebruikname gecertificeerd zijn. Helaas zijn nog niet alle hallen gecertificeerd en is recentelijk een aantal door de NVWA verzegeld. Overigens vallen ook skatehallen onder het WAS en adviseert Keurmerkinstituut gemeentes te controleren of skatehallen in hun gemeenten voorzien zijn van een geldig certificaat van goedkeuring. Wilt u meer weten over trampoline- of skatehallen, neem dan contact op via spelen@keurmerk.nl. Op de site van de NVWA vindt u de regels omtrent de trampolinehallen: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/speeltoestellen/regels-trampolines

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen