Update herziening regelgeving attractie- en speeltoestellen (WAS)

Spelen, 10 februari 2022

Eerder berichtten wij al dat de publicatie van het nieuwe WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen) is opgeschort. Het herschrijven kost het ministerie van VWS meer tijd dat in eerste instantie ingeschat. Het volledig herschrijven van het besluit en de nadere regels zal tot in ieder geval 2024 doorlopen. Toch wil VWS met een deel van het besluit niet wachten en daarom zal medio 2022 al een publicatie worden uitgebracht van het besluit. Deze zal in 2024 vervolgens weer worden aangepast. De publicatie van 2022 zal zich onder andere richten op het verminderen van de fraudegevoeligheid van WAS-certificaten, extra regels voor luchtkussens en de verplichting tot het melden van ernstige ongevallen bij de NVWA.

VWS is nog in overleg of unieke nummers verplicht zullen worden voor luchtkussens. Mogelijk wordt dat in 2022 verplicht gesteld maar de kans is het grootst dat dit pas 2024 zal worden. Zeker is dat de mogelijkheden van gebruik van QR-codes en de registratie van certificaten van goedkeuring en de eigenaar van de toestellen pas in het tweede wetgevingstraject (2024) zal worden uitgewerkt. Dan zal ook bekend worden of verplaatsbare toestellen (luchtkussens) in een register opgenomen zullen moeten worden.

Te verwachten is dat in de publicatie van 2022 al regels zullen zijn opgenomen betreffende de verhuur van luchtkussens. Gebleken is dat luchtkussens niet altijd worden geplaatst zoals voorgeschreven in het technisch constructiedossier. Ook worden niet altijd de juiste materialen meegeleverd (haringen, gewichten, valdempende materialen en gebruiksaanwijzingen). Mogelijk zullen verhuurders verplicht worden plaatsingscontroles uit te voeren van de door hen verhuurde en luchtkussens. Keurmerkinstituut adviseert overigens nu al bij de huur van een luchtkussen te vragen om het certificaat van goedkeuring en de gebruiksaanwijzing.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen