Valhoogte bokspringpalen

Spelen, 14 maart 2019

Heeft een bokspringpaal een valhoogte? Oftewel, moet valdempend bodemmateriaal geplaatst worden rondom bokspringpalen? Het betreft een eenvoudig toestel maar toch vonden de AKI's het lastig genoeg om de valhoogte te bepalen. Uiteindelijk is een AKI-besluit genomen over het al dan niet moeten toepassen van demping. Dit hangt namelijk af van de aan- of afwezigheid van een steunpunt op de paal.

Er is alleen valdempende ondergrond nodig als een speeltoestel een valhoogte heeft van 60 cm of meer. Bokspringpalen zijn doorgaans niet gebouwd om op te gaan staan of zitten. In die gevallen is er dus ook geen sprake van een steunpunt en is de valhoogte 0 cm. 
Als wel op een bokspringpaal gestaan of gezeten kan worden is er wel een steunpunt en moet dus valdemping gebruikt worden. De AKI's hebben in de besluitenlijst vastgelegd wanneer geen sprake is van een steunpunt, als de bovenzijde:
- hoger is dan 1300 mm vanaf de vloer en/of; 
- geen maten heeft groter dan 120 mm en/of; 
- afgerond of afgepunt is.
Nieuwe bokspringpalen moeten aan bovenstaande afspraken voldoen. Het is wenselijk dat ook de al staande palen desgewenst aangepast worden.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen