Vlotten in de belangstelling

Spelen, 10 september 2020

Sinds deze zomer staan speelvlotten als gevolg van enkele vervelende ongevallen ruim in de belangstelling van iedereen die zich met de veiligheid van speeltoestellen bezig houdt. Speelvlotten vallen in vele gevallen onder het WAS en duidelijke ontwerpregels bestaan in feite niet. Het keurmerkinstituut heeft derhalve in de Nederlandse normcommissie geopperd een document (NTA of NPR) op te stellen die als voorloper van een eventuele norm zou kunnen gelden. De eerste bijeenkomst vindt medio september plaats. Een aantal te behandelen onderwerpen is al duidelijk. 

De veiligheid van vlotten hangt van vele factoren af. De werkgroep zal zich onder andere richten op:

- waterdiepte: mag en kan iemand onder het vlot doorzwemmen
- stabiliteit van het vlot: hoeveel personen mogen er op
- steigers en kades: kan iemand bekneld raken bij aanleggen
- onderzijde vlot: is beknelling in openingen te voorkomen
- zichthoeken: is er toezicht mogelijk van buitenaf
- gesteldheid bodem: wordt de gebruiker niet vastgezogen

Input van inzichten, richtlijnen en dergelijke is mogelijk. Deze kunnen desgewenst gestuurd worden naar spelen@keurmerk.nl. Verwacht wordt dat het document begin 2021 klaar zal zijn. Voor meer informatie over veiligheid, risico analyses en de keuring van speelvlotten: www.keurmerk.nl

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen

Coronavirus (COVID-19) update - klik hier voor meer informatie