Betrouwbaarheid van keurmerken en certificaten
Zorg en Welzijn, 13 februari 2023
Een keurmerk of een certificaat laat zien dat een product, dienst, persoon of managementsysteem aan bepaalde eisen voldoet. Bijvoorbeeld aan veiligheids- of kwaliteitseisen. Maar op welke manier wordt de betrouwbaarheid van keurmerken en certificaten bevorderd? En wat is het verschil tussen een certificaat en een keurmerk? Wij leggen het u graag uit.
Keurmerk = beeldmerk, Certificaat = schriftelijke verklaring
Een keurmerk is een beeldmerk. Het beeldmerk belooft dat een product of dienst aan de eisen voldoet die bij dat keurmerk horen. Daarnaast staat een keurmerk ook voor het gehele proces van keurmerkverlening om tot een waarmerking te komen. Een certificaat is een schriftelijke verklaring. In deze verklaring staat dat een product, dienst, persoon of managementsysteem aan bepaalde eisen voldoet. Zowel certificaten als keurmerken helpen consumenten en bedrijven om een keuze te maken bij hun aankopen of uit een aanbieder.
Accrediteren
Iedereen kan certificaten en keurmerken afgeven. Maar er zijn ook Certificerende Instellingen (CI's) die zich laten accrediteren door de Raad voor Accreditatie (RvA) om bepaalde certificaten en keurmerken af te mogen geven. De RvA beoordeelt of de CI voldoet aan speciaal daarvoor ontwikkelde (inter)nationale normen.
Simpel gezegd vergroot accreditatie de betrouwbaarheid van keurmerken en certificaten. Het is een garantie dat een product, dienst, persoon of managementsysteem voldoet aan bepaalde eisen.
Zelfregulering
Een keurmerk of certificaat wordt afgegeven op basis van certificeringsschema's. Daarin staan onder meer de eisen aan een product, dienst, persoon of managementsysteem. CI’s controleren regelmatig of de certificaathouder nog aan de eisen voldoet.
Certificering is een vorm van zelfregulering. Dit betekent dat bedrijven binnen een brancheorganisatie met elkaar afspraken maken over kwaliteitseisen aan hun product, dienst, personeel of managementsysteem. En deze bedrijven laten zich daar door een onafhankelijke CI op controleren. Een brancheorganisatie is vaak de initiatiefnemer van een nieuw keurmerk, certificaat of certificeringsschema.
Vertrouwen
Nogmaals, iedereen kan keurmerken afgeven. Het geeft alleen meer vertrouwen als gespecialiseerde CI's dit doen. Keurmerkinstituut is zo’n gespecialiseerde CI en bewijst daarmee tevens dat het ook echt onafhankelijk en deskundig te werk gaat.
Keurmerkinstituut heeft ruime ervaring met het opstellen, beheren en toetsen van keurmerken, certificaten en certificeringsschema's. Wilt u de kwaliteit en betrouwbaarheid binnen uw branche op een hoger plan brengen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken over het (door)ontwikkelen van een keurmerk.