Herkeuring speeltoestellen na groot onderhoud
Spelen, 26 januari 2021
Vele binnen- en buitenspeeltuinen zijn de afgelopen maanden gesloten. De regels rond Covid-19 zorgen er voor dat beheerders dit besluit hebben moeten nemen. De lege speeltuinen geven een triest beeld voor zowel de eigenaren, beheerders en vooral de kinderen. Vele beheerders grijpen de gelegenheid aan om uitvoerig onderhoud te plegen. Daar waar de financiën het door de Covid-omzetverliezen nog toestaan worden netten, staanders, en kunststof peddings vervangen. Toestellen worden in de verf gezet en roest wordt verwijderd. Maar pas op. Té groot onderhoud kan leiden tot het moeten her-certificeren van toestellen.
Waar op te letten bij groot onderhoud?
Als grote wijzigingen aan speeltoestellen worden aangebracht kan het zijn dat het certificaat van goedkeuring vervalt. Constructieve aanpassingen moeten namelijk altijd aan de keurende instantie worden voorgelegd. Het is aan hen te bepalen of echt sprake is van een constructieve aanpassing en of deze voldoet aan de eisen gesteld in het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS). De AKI zal bepalen of de aanpassing binnen het afgegeven certificaat valt of dat een nieuwe uitgegeven zal moeten worden. Let daarom altijd op een onderstaande stelregels om her-certificering te voorkomen:
-
Vervang onderdelen altijd voor dezelfde originele, het liefst door de oorspronkelijke fabrikant geleverde, elementen.
-
Plaats vervangen onderdelen op de zelfde wijze en met de zelfde bevestigingsmiddelen als beschreven in de gebruiksaanwijzing. Het heeft de voorkeur dat de fabrikant de vervanging van onderdelen verzorgt.
-
Bouw geen elementen aan, voeg geen onderdelen toe. Als deze ter decoratie zijn en buiten de gebruiksruimte zitten van de spelende kinderen is het toegestaan.
-
Zorg er voor dat bij het verplaatsen van speeltoestellen de ruimte er omheen nog voldoet aan de eisen. Dat is in de gebruiksaanwijzing van de leverancier terug te vinden.
-
Neem bij twijfel of bepaald onderhoud wel uitgevoerd mag worden altijd contact op met de leverancier of de keurende instantie.