Nieuwe wetgeving zwembaden: bent u voorbereid?
Spelen, 12 december 2022
De regelgeving voor (binnen)zwembaden en zwemlocaties wordt vernieuwd. De nieuwe regels zijn onderdeel van de Omgevingswet en gaat naar verwachting in op 1 januari 2024. Concreet betekent de nieuwe regelgeving dat elk zwembad een risicoanalyse (RIE) moet opstellen. Keurmerkinstituut is al 26 jaar aangewezen als keurende instelling van waterglijbanen en –toestellen en kan zwembaden ook ondersteunen bij het opstellen van de RIE.
Aan de hand van de RIE moet de exploitant aantoonbaar kunnen maken dat de wijze waarop het zwembad geëxploiteerd wordt, veilig is. Hierdoor biedt de Omgevingswet ook ruimte voor innovaties.
Keurmerkinstituut kan een RIE opzetten voor zowel bestaande en nieuwe zwembaden als voor zwembaden die uitbreiden. Om de veiligheid te beoordelen wordt er onder andere gekeken naar certificaten, test- en inspectierapporten, veiligheidsfactoren als gladheid van tegels en toezicht. Daarnaast worden alle mogelijke veiligheidsrisico’s in kaart gebracht en voorzien van een risico-indicator.
Jeroen Bos, certificatiemanager: ‘Met de komst van de Omgevingswet zien wij het aantal aanvragen voor zowel RIE’s van zwembaden als keuringsopdrachten voor unieke waterglijbanen stijgen. Wij stellen veelvuldig de bij waterglijbanen verplichte RIE op. Daarnaast hebben ook ervaring met RIE’s van andere (te bespelen) objecten in de openbare ruimte. Denk aan objecten zoals fonteinen, kunstobjecten, toegangspoorten, bruggen, leuningen en uitkijktorens.’
Hoe kan ik beginnen?
Een kennismakingsgesprek is het startpunt. Zaken die worden besproken zijn:
- Aantal, grootte en soort bad (buiten/binnen)
- Aanwezigheid waterglijbanen en –toestellen
- Aantal medewerkers
- Speciale evenementen (lessen, discozwemmen e.d.)
- Overige relevante informatie
Wilt u een gesprek inplannen? Laat het ons weten via het contactformulier.
~ Artikel gewijzigd op 27 januari 2023 ~