AKI-besluitenlijst belangrijk document

Spelen, 8 juli 2021

Keuringen van speeltoestellen en waterglijbanen worden in Nederland uitgevoerd volgens het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Om vast te stellen of een speeltoestel voldoet aan het WAS gebruiken keurende instanties onder andere de Europese normen. Maar ook de AKI-besluitenlijst is een belangrijk document. Deze lijst bevat op dit moment 49 zeer uiteenlopende besluiten over allerlei zaken als toezicht, clustering van toestellen, dempende waarde van valmatten, trampolines, klimtoestellen en nog veel meer. Een besluit wordt geformuleerd en in de lijst opgenomen als de AKI's bijvoorbeeld afwijken van een norm of er geen criteria bestaan voor het onderwerp of toestel.

Een besluit wordt in principe door alle AKI's overgenomen en gehanteerd bij keuring. De besluiten zijn unaniem maar kunnen, als daarvoor geldende redenen zijn, wel worden ingetrokken of herschreven.

De besluitenlijst is te vinden op de site van de NVWA en wordt regelmatig ververst. De NVWA ontvangt de lijst van de AKI's maar publiceert deze pas als daar geen juridische bezwaren tegen zijn. Keurmerkinstituut adviseert alle inspecteurs en fabrikanten minimaal maandelijks de lijst te downloaden en de aanpassingen te bekijken.

In het document 'Besluitenlijst akkoord AKI-overleg 29 april 2021' vindt u de afspraken die de keurende instanties voor attractie- en speeltoestellen hebben gemaakt om de uniformiteit van de keuring te verbeteren.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen