Buiten boulderen op Rotterdam-Zuid

Spelen, 2 juni 2022

Boulderen, oftewel klimmen op een korte route dicht bij de grond, is een steeds populairder wordende sport. Boulderwanden worden steeds vaker in speeltuinen gezien en vallen dan natuurlijk onder het Warenwetbesluit Attractie – en Speeltoestellen (WAS).

Fraai vormgegeven blokken

Stichting Rotterdam Klimsport (SRK) ontwierp samen met meervoudig Nederlands kampioen sportklimmen Tim Reuser een uniek kunstwerk waarop geboulderd en gespeeld kan worden. Het betreft fraai vormgegeven blokken die bedoeld zijn om het bewegen en sociaal samenzijn te stimuleren. Deze blokken zijn vormgegeven als kunstzinnige objecten en zijn echte eyecatchers. Ze zijn sportief uitdagend opgezet en kunnen gebruikt worden door amateur- en topsporters. Geschikt dus voor iedereen.

De keuring

De keuring is volgens het WAS uitgevoerd en de certificaten zijn inmiddels verstrekt. Al in een vroeg stadium, bij de ontwerpfase, waren meerdere partijen betrokken. De fabrikant, beheerder en Keurmerkinstituut als Aangewezen keuringsinstelling (AKI) maakten deel uit van dit team. Tijdens de beoordeling kwam de vraag naar boven hoe ver sporttoestellen van speeltoestellen moeten afstaan om buiten het WAS te blijven? Daar is helaas niet één definitief antwoord op te geven. Er zijn veel meer factoren van belang zoals:

  • De locatie: hoe is deze te bereiken, wat is de afstand tot bebouwing en betreft het een afgelegen locatie waar jonge kinderen niet (kunnen) komen?
  • De leeftijd van de gebruikersgroep: als er jonge kinderen komen is er dan wel of geen afscheiding tussen sport en spelen?
  • Toezicht: is er toezicht aanwezig en is de locatie afsluitbaar?
  • Het toestel zelf: is er een leeftijdsfilter of kan iedereen er op?

Elke case is weer anders en aan de AKI ter beoordeling. Het is uiteindelijk aan de AKI te bepalen of een sporttoestel al dan niet onder het WAS valt. Heeft u vragen over sport of spelen? Laat ons dat dan weten via het contactformulier.

Bronnen

De boulder blokken zijn ontwikkeld met de steun van:

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen