Gastouderbranche schrikt wakker

Spelen, 12 oktober 2021

Nederland is rijk aan gastouderbureaus en -gezinnen. Kleine kinderen worden een hele dag of deel van de dag opgevangen bij gastouders. In feite is sprake van een crèche aan huis. Het spreekt vanzelf dat de omgeving waarin de kinderen spelen, eten en huiswerk maken veilig dient te zijn. Na een ongeval heeft de NVWA een onderzoek uitgevoerd en een boete opgelegd omdat de toestellen niet volgens het WAS gecertificeerd zijn.

Een artikel hierover in Kinderopvangtotaal meldt dat het de GGD is en niet de NVWA die gaat over het toezicht bij gastouders. Ook is het standpunt dat de toestellen niet publiekelijk worden gebruikt. Dat is echter, het WAS lezende, een onjuist standpunt uitgaande van het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. Het nieuwe WAS meldt: "...is de strekking van dit besluit beperkt tot ... speeltoestellen die niet gebruikt worden in de sfeer van de particuliere huishouding."

De NVWA zal van mening zijn dat er bij gastouders geen sprake is van particuliere huishouding maar uitbating van een crèche die aan alle regels daarvoor moet voldoen. Naast speeltoestellen zullen overigens ook de kinderbedden en boxen moeten voldoen aan de daarvoor geldende besluiten. 

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen