Gastouderbranche schrikt wakker

Spelen, 12 oktober 2021

Nederland is rijk aan gastouderbureaus en -gezinnen. Kleine kinderen worden een hele of een deel van de dag opgevangen bij gastouders. In feite is sprake van een crèche aan huis. Het spreekt vanzelf dat de omgeving waarin de kinderen spelen, eten en huiswerk maken veilig dient te zijn. Na een ongeval heeft de NVWA onderzoek gepleegd en een boete opgelegd omdat de toestellen niet volgens het WAS gecertificeerd zijn.

Een artikel hierover in Kinderopvangtotaal meldt dat het de GGD is en niet de NVWA die gaat over het toezicht bij gastouders. Ook is het standpunt dat de toestellen niet publiekelijk worden gebruikt. Dat is echter, het WAS lezende, een onjuist standpunt uitgaande van het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. Het nieuwe WAS meldt: "...is de strekking van dit besluit beperkt tot ... speeltoestellen die niet gebruikt worden in de sfeer van de particuliere huishouding."

De NVWA zal van mening zijn dat er bij gastouders geen sprake is van particuliere huishouding maar uitbating van een crèche die aan alle regels daarvoor moet voldoen. Naast speeltoestellen zullen overigens ook de kinderbedden en boxen moeten voldoen aan de daarvoor geldende besluiten. 

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

"Dank voor de vlotte wijze waarop de herkeuring en het afleveren van de rapportage heeft plaatsgevonden. Ook voor de wijze waarop wij zijn voorzien van adviezen omtrent de afhandeling."

Topos architectuur & bouwkunde over Certificatie van speeltoestellen

"De samenwerking met Keurmerkinstituut verloopt zeer prettig, flexibel en met oog voor de specifieke wensen en eigenschappen van onze organisatie."

Geboortezorglus over Certificatie kwaliteitsmanagement in de zorg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen