Geen NTA natuurlijke speeltoestellen

Spelen, 10 september 2020

Vanuit de Nederlandse normcommissie is een werkgroep opgezet om een Nederlands Technische Afspraak (NTA) op te zetten. Deze NTA zou nodig zijn omdat er geen (goede) normen bestaan voor het ontwerpen en beoordelen van natuurlijke speeltoestellen. De werkgroep, bestaande uit inspecteurs, keurders en een vertegenwoordiger van de NVWA, heeft echter in de eerste bijeenkomst al moeten besluiten dat een NTA niet haalbaar is. Hiervoor zijn drie redenen te geven.

  • Reden 1: Er bestaan zeer weinig natuurlijke speeltoestellen. Toestellen volledig bestaand uit natuurlijke materialen, zonder gebruik maken van verbindingsmiddelen, bewerkingen en verf kunnen als natuurlijke speeltoestellen worden beschouwd. In feite hebben we het dan over liggende boomstammen en zwerfkeien. Toestellen die bovendien niet onder het WAS vallen.
  • Reden 2: De huidige normen EN1176 zijn grotendeels toepasbaar op natuurlijke toestellen. Onderwerpen als vallen, valhoogtes, snijden en beklemmen zijn allemaal duidelijk in deze norm omschreven.
  • Reden 3: Er blijkt in de werkgroep onvoldoende vraag naar normen te zijn. Wel wil men meer duidelijkheid over welke natuurlijke objecten onder het WAS vallen. Het verduidelijken van de omschrijving van de reikwijdte is echter geen taak voor NEN.

Meer informatie over het ontwikkelen van een NTA vindt u hier.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen