Geen NTA natuurlijke speeltoestellen

Spelen, 10 september 2020

Vanuit de Nederlandse normcommissie is een werkgroep opgezet om een Nederlands Technische Afspraak (NTA) op te zetten. Deze NTA zou nodig zijn omdat er geen (goede) normen bestaan voor het ontwerpen en beoordelen van natuurlijke speeltoestellen. De werkgroep, bestaande uit inspecteurs, keurders en een vertegenwoordiger van de NVWA, heeft echter in de eerste bijeenkomst al moeten besluiten dat een NTA niet haalbaar is. Hiervoor zijn drie redenen te geven.

  • Reden 1: Er bestaan zeer weinig natuurlijke speeltoestellen. Toestellen volledig bestaand uit natuurlijke materialen, zonder gebruik maken van verbindingsmiddelen, bewerkingen en verf kunnen als natuurlijke speeltoestellen worden beschouwd. In feite hebben we het dan over liggende boomstammen en zwerfkeien. Toestellen die bovendien niet onder het WAS vallen.
  • Reden 2: De huidige normen EN1176 zijn grotendeels toepasbaar op natuurlijke toestellen. Onderwerpen als vallen, valhoogtes, snijden en beklemmen zijn allemaal duidelijk in deze norm omschreven.
  • Reden 3: Er blijkt in de werkgroep onvoldoende vraag naar normen te zijn. Wel wil men meer duidelijkheid over welke natuurlijke objecten onder het WAS vallen. Het verduidelijken van de omschrijving van de reikwijdte is echter geen taak voor NEN.

Meer informatie over het ontwikkelen van een NTA vindt u hier.

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen

Coronavirus (COVID-19) update - klik hier voor meer informatie