Keuring clustertoestellen

Spelen, 12 oktober 2021

Clustertoestellen zijn vanzelfsprekend ook speeltoestellen die in de zin van het WAS gecertificeerd moeten zijn. Fabrikanten en eigenaren moeten een certificaat van goedkeuring van het totale cluster kunnen tonen. Het zelf toevoegen van elementen om een cluster te vormen of uit te breiden is niet zomaar toegestaan. Omdat er onduidelijkheid bestond over hoe clusters samen te stellen en certificeren hebben de AKI's besluit 37 opgesteld.

Besluit 37 luidt "Elke te plaatsen combinatie van gecertificeerde toestellen moet gekeurd worden waarbij de specifieke gevaren die uit de samenbouw voortvloeien bepaald worden. Voor clustertoestellen en combinatietoestellen geldt dat de samenstellende delen voorzien moeten zijn van een goedkeuring en het bepalen van de combinatiemogelijkheden voorbehouden blijft aan de leverancier in samenspraak met de AKI. Voor nieuwe combinaties van gecertificeerde toestellen moet een keuring worden uitgevoerd."

Dit besluit houdt in dat alle complete clusters en alle plaatsingsmogelijkheden door een AKI beoordeeld moeten zijn. Het is dus niet toegestaan meerdere gecertificeerde onderdelen aaneen te sluiten zonder dat die totale opstelling ook is gecertificeerd. Op de uitgegeven certificaten is niet altijd afleesbaar welke clustermogelijkheden hieronder vallen. Die kunnen zijn vermeld op een bijlage of in het rapport afgegeven door de AKI.

De besluitenlijst wordt regelmatig ververst en is hier te vinden.

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

"Dank voor de vlotte wijze waarop de herkeuring en het afleveren van de rapportage heeft plaatsgevonden. Ook voor de wijze waarop wij zijn voorzien van adviezen omtrent de afhandeling."

Topos architectuur & bouwkunde over Certificatie van speeltoestellen

"De samenwerking met Keurmerkinstituut verloopt zeer prettig, flexibel en met oog voor de specifieke wensen en eigenschappen van onze organisatie."

Geboortezorglus over Certificatie kwaliteitsmanagement in de zorg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen