Keuring clustertoestellen

Spelen, 12 oktober 2021

Clustertoestellen zijn vanzelfsprekend ook speeltoestellen die in de zin van het WAS gecertificeerd moeten zijn. Fabrikanten en eigenaren moeten een certificaat van goedkeuring van het totale cluster kunnen tonen. Het zelf toevoegen van elementen om een cluster te vormen of uit te breiden is niet zomaar toegestaan. Omdat er onduidelijkheid bestond over hoe clusters samen te stellen en certificeren hebben de AKI's besluit 37 opgesteld.

Besluit 37 luidt "Elke te plaatsen combinatie van gecertificeerde toestellen moet gekeurd worden waarbij de specifieke gevaren die uit de samenbouw voortvloeien bepaald worden. Voor clustertoestellen en combinatietoestellen geldt dat de samenstellende delen voorzien moeten zijn van een goedkeuring en het bepalen van de combinatiemogelijkheden voorbehouden blijft aan de leverancier in samenspraak met de AKI. Voor nieuwe combinaties van gecertificeerde toestellen moet een keuring worden uitgevoerd."

Dit besluit houdt in dat alle complete clusters en alle plaatsingsmogelijkheden door een AKI beoordeeld moeten zijn. Het is dus niet toegestaan meerdere gecertificeerde onderdelen aaneen te sluiten zonder dat die totale opstelling ook is gecertificeerd. Op de uitgegeven certificaten is niet altijd afleesbaar welke clustermogelijkheden hieronder vallen. Die kunnen zijn vermeld op een bijlage of in het rapport afgegeven door de AKI.

De besluitenlijst wordt regelmatig ververst en is hier te vinden.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen