Nieuwe eisen aan klimvulkanen

Spelen, 14 maart 2019

Klimvulkanen, dit zijn beklimbare structuren met aan de buitenzijde dik zeil. Vaak is het zeil voorzien van klimgrepen om eenvoudiger naar boven te kunnen komen. Bovenop is meestal een platform vanwaar je met een glijbaan weer naar beneden kunt. De klimvulkanen worden niet specifiek in EN1176 besproken. De AKI's hebben recentelijk besloten dat er twee nieuwe eisen gesteld moeten worden aan deze toestellen. Dit zal gevolgen hebben voor de nieuwe generatie klimvulkanen.

De eerste eis betreft de bereikbaarheid van de constructie. Omdat het zeil vaak tot op de grond gesloten is kan de constructie moeilijk bereikt worden. De AKI's eisen dan ook dat de constructie toegankelijk moet zijn voor inspectie en onderhoud. 
Klimvulkanen kunnen erg hoog zijn. Vallen aan de buitenzijde is altijd mogelijk, maar het kind zal in dat geval langs het zeil naar beneden glijden. Echter, als het zeil scheurt zal het kind naar binnen kunnen vallen en meerdere meters lager op de grond of de constructie terecht komen. De AKI's hebben daarom besloten dat klimvulkanen een extra doorvalbeveiliging moeten hebben. Deze kan bestaan uit een tweede zeil, een vangnet of een ander opvangsysteem. Deze beslissing is via de Nederlandse normcommissie doorgezet naar de Europese normcommissie. Hen is gevraagd de case te behandelen en desgewenst de norm aan te passen. 
De besluitenlijst waarin deze besluiten zijn opgenomen wordt regelmatig vernieuwd. U kunt deze vinden op de site van de NVWA. Omdat het besluit recentelijk genomen is kan het zijn dat deze nog niet in de lijst is verwerkt.

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen