NTA vlotjes in de maak

Spelen, 7 maart 2024

Echte duidelijke normen voor vlotjes en veerpontjes bestaan niet. Dat is vreemd want er zitten nogal wat risico’s aan het gebruik van deze speeltoestellen. Er zijn enkele incidenten bekend van omgeslagen vlotjes met vervelende afloop. Binnen de NEN (Nederlandse Normalisatie-instituut) is nu een werkgroep geformeerd die zich de komende tijd gaat buigen over de eisen voor deze toestellen. Onderwerpen die zeker aan bod zullen komen zijn de diepte van het water, de afstand tot de onderzijde van het toestel, zichthoeken, stabiliteit van het toestel, waarschuwingsborden en voorttrekmechanismen. De criteria zullen gebundeld worden in een Nederlands Technische Afspraak (NTA).

De NTA is een eisen stellende afspraak tussen twee of meer belanghebbende partijen. De NTA onderscheidt zich van een norm door het principe van besluitvorming. Er vindt namelijk stemming plaats bij een NTA in tegenstelling tot consensus bij een norm. En de (on)mogelijkheid tot inspraak. Bij een NTA is geen consultatie via een openbare commentaarronde. De werkgroep bestaat momenteel onder andere uit fabrikanten, AKI’s (aangewezen keuringsinstellingen) en inspectiebureaus. Maar de inbreng van kennis is altijd welkom. De verwachting is dat de NTA dit jaar nog kan worden gepubliceerd. Daarna wordt overwogen de NTA om te zetten naar een norm.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte met de content van onze experts. Of volg onze opfristraining. Een training waarin alle recentelijke ontwikkelingen en informatie uit werkgroepen rond natuurlijke speeltoestellen en toestellen in water op de agenda staan.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen