Scheiding tussen sport en spelen

Spelen, 12 oktober 2021

Sporttoestellen staande op een speelterrein vallen onder het WAS en moeten gecertificeerd worden volgens dit besluit. Een speelterrein is een locatie waar minimaal één speeltoestel staat. De meest gestelde vraag binnen dit thema is: "Hoe ver moet een sporttoestel van een speeltoestel afstaan om niet meer onder het WAS te vallen?" Het is helaas een misvatting dat alleen de afstand bepalend is. Er zijn namelijk veel meer factoren van belang:

1. De fysieke afstand tussen het sport- en speeltoestel. Des te groter de afstand tussen beide toestellen des te groter de kans dat het WAS niet van toepassing is op het sporttoestel.

2. Het soort afscheiding tussen beide toestellen zoals beplanting, muur of hek, kleurstelling van de vloer. Een afscheiding kan remmend werken maar ook dusdanig zijn dat (kleine) kinderen niet bij het toestel kunnen komen.

3. De aanwezigheid van borden, waarschuwingsteksten.

4. De locatie: hoe is deze te bereiken, de afstand tot bebouwing, betreft het een afgelegen locatie waar jonge kinderen niet komen?

5. De gebruikersgroep: leeftijd. Als er geen jonge kinderen komen is de afscheiding tussen sport en spelen minder belangrijk.

6. Is er toezicht aanwezig en is de locatie afsluitbaar.

7. Het soort toestellen. Op een skatebaan komen andere gebruikers dan in een speeltuin met wipkippen.

Elke case is dus anders en aan de AKI om te beoordelen. Het is uiteindelijk aan de AKI te bepalen of een sporttoestel onder het WAS valt. Daarbij worden alle boven vermelde factoren gehanteerd. Heeft u vragen over sport of spelen? Laat ons dat dan weten via het contactformulier

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

"Dank voor de vlotte wijze waarop de herkeuring en het afleveren van de rapportage heeft plaatsgevonden. Ook voor de wijze waarop wij zijn voorzien van adviezen omtrent de afhandeling."

Topos architectuur & bouwkunde over Certificatie van speeltoestellen

"De samenwerking met Keurmerkinstituut verloopt zeer prettig, flexibel en met oog voor de specifieke wensen en eigenschappen van onze organisatie."

Geboortezorglus over Certificatie kwaliteitsmanagement in de zorg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen