Nauwelijks gecertificeerde skatehallen

Spelen, 17 december 2019

In vele gemeentes zijn binnen-skatevoorzieningen te vinden. Deze skatehallen zijn vaak door professionals ingericht maar ook de gelegenheidsontwerpers en skaters in het land hebben tientallen hallen zelf ingericht. Skatehallen vallen wanneer ze voor spelen (skaten) gebruikt worden gewoon onder het WAS. Het merendeel van de gemeenten heeft onvoldoende of geen zicht op de exploitatie van deze hallen en is zich niet bewust van het feit dat bijna geen enkele skatehal in Nederland is voorzien van een certificaat van goedkeuring. Wat zijn de gevolgen?

Speeltoestellen moeten gecertificeerd zijn, skatevoorzieningen dus ook. Zijn ze niet gecertificeerd dan mogen ze niet in gebruik genomen worden. Bij ongevallen zullen veel verzekeraars niet uitbetalen als geen certificaat getoond kan worden. De eigenaren van de grond zijn doorgaans aansprakelijk. Meestal zijn dat de gemeentes zelf. Het is dus voor deze gemeentes zaak te onderzoeken of de in hun gemeente aanwezige skatehallen gecertificeerd zijn en voldoen aan alle eisen in het WAS. 
Waarom treedt de NVWA niet op? Het is bekend dat de NVWA het erg druk heeft en nauwelijks toekomt aan het onderzoeken van skatehallen. De verwachting is echter dat de NVWA in 2020 meer aandacht aan skatehallen zal gaan besteden. Inmiddels heeft deze dienst al meerdere nieuwe inspecteurs in dienst. Heeft u een niet gecertificeerde skatehal in uw gemeente, neem dan contact op met het Keurmerkinstituut www.keurmerk.nl.

 

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen