Spring, klim en klauter in de wereld van De Hollandse Meesters

Spelen, 22 augustus 2023

Madurodam: ‘Leef je uit in de wereld van De Hollandse Meesters. Kruip door het verborgen klimpad, spring in de sterrenballenbak onder de Sterrennacht of zwier aan de parels van het Meisje met de Parel.’ De Hollandse Meesters is in samenwerking met Jora Vision Europe B.V. tot stand gekomen. Al in een vroeg stadium, de ontwerpfase, waren meerdere partijen betrokken. Zowel de fabrikant, de beheerder als Keurmerkinstituut maakten deel uit van het team.

De keuring

Begin deze zomer is de keuring door inspecteur Mark Rink van Keurmerkinstituut volgens het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) uitgevoerd. De certificaten zijn inmiddels verstrekt. Inspecteur Mark Rink: ‘Unieke ontwerpen als deze indoorervaring vragen een extra kritische blik, omdat er bij deze ontwerpen sneller afwijkingen ten opzichte van de norm(en) kunnen ontstaan.’

De volledige keuring bestaat uit een fysieke keuring op locatie en een dossierbeoordeling. Hierbij wordt onder andere gekeken of het toestel voldoet aan de relevante wetten (zoals het WAS) en normen (zoals EN 1176). De plaats van het toestel, de wijze van gebruik en de gebruikers bepalen in feite welke criteria gebruikt worden bij keuring. 

Ontwerpfase

Aandachtspunten bij het ontwerpen van een indoorervaring als De Hollandse Meester zijn de leeftijdsgroep en materiaalkeuze. Niet alle speeltoestellen zijn geschikt voor elke leeftijdsgroep en peuters hebben vaak kleinere speeltoestellen nodig dan oudere kinderen. Daarnaast bepaalt materiaalkeuze het type onderhoud dat nodig is voor het beheer van het speeltoestel. 

Inspecteur Mark Rink: ‘Vanuit mijn rol als inspecteur bij Keurmerkinstituut merk ik dat de hoeveelheid parate kennis bij beheerders over de wettelijke verplichtingen die het WAS oplegt niet altijd even groot is. Daarom is het van belang dat zowel beheerder, fabrikant als de aangewezen keuringsinstelling (AKI), als team betrokken zijn bij de ontwerpfase.’

Terug naar overzicht

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen