Valruimte airtrampolines teruggeschroefd van 3 naar 2 m

Spelen, 10 september 2020

In maart 2020 berichtten we over de beslissing van de AKI om de valruimte om airtrampolines te vergroten van 2 naar 3 meter. De norm, NEN-EN14960-2 geeft een zone van 2 meter als voldoende aan terwijl de AKI dit destijds onvoldoende vonden. Daarop is besloten deze in eerste instantie te vergroten naar 3 meter. Op die beslissing komen de AKI nu terug, en wel hierom.

De maximale grootte van de opvangzone bij speeltoestellen bedraagt volgens EN1176-1 2,5 meter. Deze geldt bij valhoogtes van 3 meter. De maximale zone volgens EN14960-2 bedraagt slechts 2 meter. Minder dus dan bij de "gewone" speeltoestellen. De AKI voorzagen dat kinderen middels het blob-effect van een airtrampoline afgeschoten konden worden en meenden dat de zone van 2 meter te klein zou zijn. daarom is deze tijdelijk op 3 meter gesteld in afwachting van de mening van de Europese normcommissie (CEN). CEN is echter van mening dat de 2 meter terecht vastgesteld is maar heeft helaas geen onderbouwing daarvan gegeven. Omdat er geen bewijzen van ongevallen zijn en het onterecht zou zijn dat Nederland als enig CEN-lid een zone van 3 meter zou hanteren is dit besluit vooralsnog teruggedraaid. Er wordt niet op korte termijn verwacht dat de zone alsnog vergroot zal moeten worden. Mocht dit wel gebeuren zal hierover in deze nieuwsbrief bericht worden. NEN heeft bij CEN nogmaals gevraagd een onderbouwing te geven.

Terug naar overzicht

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen

Coronavirus (COVID-19) update - klik hier voor meer informatie