WAS 2021 wordt WAS 2022

Spelen, 8 juli 2021

Middels onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de voortgang in het herschrijven van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). De nieuwe wetgeving werd tot nu toe gemakshalve "WAS 2021" genoemd maar is inmiddels aangepast in "WAS 2022". De publicatie er van is wederom uitgesteld en nu wordt gericht op het uitbrengen in juli 2022. Momenteel werken meerdere partijen aan het nieuwe WAS: de NVWA, het ministerie van VWS en een drietal AKI's waaronder Keurmerkinstituut.

Gebleken is dat er nog zeer veel te bespreken en herschrijven is en dat publicatie dit jaar niet meer haalbaar is. Enkele belangrijke onderwerpen waar de werkgroep mee bezig betreffen de reikwijdte, geldigheidstermijnen van certificaten, rechten en plichten van alle marktspelers, (tijdelijke) schorsing van aanwijzingen en geldigheid van buitenlandse certificaten.

Een groot aantal belangrijke onderwerpen is in het verleden onvoldoende belicht en een aantal nieuwe onderwerpen wordt toegevoegd. Het doel is het WAS duidelijker en minder complex te maken. Er wordt ook nagedacht over het toepassen van eigendomsbewijzen van verplaatsbare speeltoestellen, zoals luchtkussens. Bij verhandeling van zo'n toestel zal dan altijd duidelijk zijn wie de eigenaar is en waar het toestel vandaan komt. Doel hiervan is fraude en verhandelen van niet gecertificeerde, mogelijke onveilige, toestellen te voorkomen.

Als het concept klaar is zal de markt kans krijgen commentaar te leveren. Volg de ontwikkelingen via onze nieuwsbrief.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen