Onderscheidend vermogen van een keurmerk

Zorg en Welzijn, 15 maart 2022

Keurmerken, kwaliteitsstempels en erkenningsregelingen zijn er in vele soorten en maten. Een keurmerk is een compact, visueel kwaliteitsoordeel over een product of dienst, afkomstig van een onafhankelijke, deskundige instantie als Keurmerkinstituut. Maar wat stelt een keurmerk voor? En welke waarde heeft een keurmerk?

Een keurmerk wekt vertrouwen

Keurmerken hebben baat voor zowel de consument, leverancier als de brancheorganisatie.

  • Consument: Door de beoordeling die aan keurmerkverlening vooraf gaat, weet de consument dat een product/dienst aan de daaraan gestelde eisen voldoet. Hierdoor helpt een keurmerk de consument bij het beslissen over een aankoop omdat een keurmerk vertrouwen wekt.
  • Leverancier: Door diezelfde beoordeling leert de leverancier op welke punten nog verdere verbetering nodig is. Hiermee kan een leverancier zich met een keurmerk onderscheiden van zijn concurrenten.
  • Brancheorganisatie: Als gevolg van (snelle en wild-) groei is het voor consumenten niet altijd duidelijk wat de kwaliteit van een product of dienst is en in hoeverre een product of dienst betrouwbaar is. Een keurmerk helpt bij het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van leveranciers die daarin achter dreigen te lopen. Een brancheorganisatie is vaak de initiatiefnemer van een keurmerk om focus op veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid binnen de branche een gezicht te geven. 

Keurmerk beheer

Goede keurmerken worden beheerd door een organisatie die onafhankelijk is van de leveranciers, die verschillende stakeholders inspraak geeft bij het opstellen van de keuringseisen en de keuringen laat uitvoeren door onafhankelijke instantie met deskundige auditoren en inspecteurs.

Keurmerk (door)ontwikkelen?

Keurmerkinstituut heeft ruime ervaring met het opstellen, beheren van en toetsen op keurmerken. Wilt u ook uw eigen keurmerk (door)ontwikkelen en daarmee de kwaliteit en betrouwbaarheid binnen uw branche op een hoger plan brengen? Collega Dominique de Weerd helpt u graag! Neem gerust contact met haar op voor de mogelijkheden.

Terug naar overzicht

Referenties

Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!

SkateOn over Certificatie

Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig.

Van Egdom over Certificatie

De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren.

Watergames & More over Certificatie

IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant.

IJreka over Certificatie

Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen.

Eibe Benelux B.V. over Certificatie

Dank voor de vlotte wijze waarop de herkeuring en het afleveren van de rapportage heeft plaatsgevonden. Ook voor de wijze waarop wij zijn voorzien van adviezen omtrent de afhandeling.

Topos architectuur & bouwkunde over Certificatie

De samenwerking met Keurmerkinstituut verloopt zeer prettig, flexibel en met oog voor de specifieke wensen en eigenschappen van onze organisatie.

Geboortezorglus over Certificatie

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen