Welke norm past bij mijn organisatie?

Zorg en Welzijn, 14 juni 2021

In de zorg en welzijn sector stellen opdrachtgevers veelal de eis dat uw organisatie moet beschikken over een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem (KMS). Er zijn verschillende normen waarop certificering van het KMS van een organisatie uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld ISO 9001, NEN-EN 15224 of verschillende HKZ normen. Om een goede keuze te maken welke norm het beste bij uw organisatie past, nemen wij u mee in de verschillen en overeenkomsten tussen de normen.

De verschillende normen

ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan het KMS van een organisatie. Een internationale norm, welke globaal geformuleerd is en daarom toepasbaar is op alle kwaliteitsmanagementsystemen, ook buiten zorg en welzijn.

NEN-EN 15224, ook wel “ISO voor de zorg” genoemd, is de ISO 9001 norm maar aangevuld met kwaliteitseisen, toegespitst op de zorgsector. Tevens worden hier eisen gesteld aan 11 kwaliteitskenmerken.

Er bestaan verschillende HKZ normen:

  • Branche-specifieke HKZ normen, denk aan jeugdzorg, GGZ, Gehandicaptenzorg, VVT, fysiotherapiepraktijken etc.
  • HKZ Zorg en Welzijn, toepasbaar voor iedere zorg- en welzijnsorganisatie.
  • HKZ norm voor Kleine Organisaties, specifiek voor organisaties met maximaal 10 fte.

Overeenkomsten tussen de normen

De NEN-EN 15224 en HKZ normen zijn gebaseerd op ISO 9001, waarbij de risico-benadering overal terugkomt. De minimaal verplichte procedures en registraties zijn in alle normen/schema's vrijwel gelijk, waarbij de HKZ norm Zorg en Welzijn meer vanuit het perspectief van de cliënt is geschreven.

Download: Stappenplan Certificering van organisaties

Download hier ons: Stappenplan Certificering van organisaties in Zorg en Welzijn

 

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen