Welke norm past bij mijn organisatie?

Zorg en Welzijn, 14 juni 2021

In de zorg en welzijn sector stellen opdrachtgevers veelal de eis dat uw organisatie moet beschikken over een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem (KMS). Er zijn verschillende normen waarop certificering van het KMS van een organisatie uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld ISO 9001, NEN-EN 15224 of verschillende HKZ normen. Om een goede keuze te maken welke norm het beste bij uw organisatie past, nemen wij u mee in de verschillen en overeenkomsten tussen de normen.

De verschillende normen

ISO 9001 is een norm die eisen stelt aan het KMS van een organisatie. Een internationale norm, welke globaal geformuleerd is en daarom toepasbaar is op alle kwaliteitsmanagementsystemen, ook buiten zorg en welzijn.

NEN-EN 15224, ook wel “ISO voor de zorg” genoemd, is de ISO 9001 norm maar aangevuld met kwaliteitseisen, toegespitst op de zorgsector. Tevens worden hier eisen gesteld aan 11 kwaliteitskenmerken.

Er bestaan verschillende HKZ normen:

  • Branche-specifieke HKZ normen, denk aan jeugdzorg, GGZ, Gehandicaptenzorg, VVT, fysiotherapiepraktijken etc.
  • HKZ Zorg en Welzijn, toepasbaar voor iedere zorg- en welzijnsorganisatie.
  • HKZ norm voor Kleine Organisaties, specifiek voor organisaties met maximaal 10 fte.

Overeenkomsten tussen de normen

De NEN-EN 15224 en HKZ normen zijn gebaseerd op ISO 9001, waarbij de risico-benadering overal terugkomt. De minimaal verplichte procedures en registraties zijn in alle normen/schema's vrijwel gelijk, waarbij de HKZ norm Zorg en Welzijn meer vanuit het perspectief van de cliënt is geschreven.

Download: Stappenplan Certificering van organisaties

Download hier ons: download file Stappenplan Certificering van organisaties in Zorg en Welzijn (446,0 KB)

 

Terug naar overzicht

Blog Zorg en Welzijn

Referenties

"Het Keurmerkinstituut; vakkundig, nauwkeurig en komen altijd hun afspraken na. Alles wat je wenst van een goede AKI!"

SkateOn over Certificatie van speeltoestellen

"Wij werken graag samen met het Keurmerkinstituut. Onze waterglijbanen en waterspeeltoestellen worden deskundig én onafhankelijk beoordeeld. Hun flexibiliteit en snelheid is geweldig."

Van Egdom over Certificatie van waterglijbanen

"De samenwerking met het Keurmerkinstituut is zéér prettig. De zeer flexibele houding, zoals begrip voor het feit dat projectplanningen dagelijks kunnen wijzigen, zorgt samen met de proactieve houding, dat wij graag het Keurmerkinstituut vragen onze waterattracties te certificeren."

Watergames & More over Certificatie van speeltoestellen

"IJreka heeft vaak complexe projecten die snel gecertificeerd moeten worden. We hebben ervaren dat het Keurmerkinstituut ondanks de vaak zeer korte doorlooptijd voor certificatie de kwaliteit niet uit het oog verliest. Prettig een keurder te kennen die meedenkt met de klant."

IJreka over Certificatie van speeltoestellen

"Wij hebben het Keurmerkinstituut leren kennen als een betrouwbare deskundige partner die ons voorziet van een gedegen advies ten aanzien van onze certificeringen"

EIBE Benelux B.V. over Certificatie van speeltoestellen

"Dank voor de vlotte wijze waarop de herkeuring en het afleveren van de rapportage heeft plaatsgevonden. Ook voor de wijze waarop wij zijn voorzien van adviezen omtrent de afhandeling."

Topos architectuur & bouwkunde over Certificatie van speeltoestellen

"De samenwerking met Keurmerkinstituut verloopt zeer prettig, flexibel en met oog voor de specifieke wensen en eigenschappen van onze organisatie."

Geboortezorglus over Certificatie kwaliteitsmanagement in de zorg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: voor certificatie, inspectie, onderzoek en trainingen