Binnenskateparken nog steeds niet gecertificeerd

Spelen, 7 oktober 2022

Spelend Nederland wordt nu al jaren, vanaf 1997, geconfronteerd met de wetgeving rond speeltoestellen. Ook vanaf 2000 vallen waterglijbanen onder het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) en mogen deze alleen open met certificaat van goedkeuring. In Nederland zijn nauwelijks nog trampolineparken te vinden die uitgebaat worden als sportcentrum. Ook die parken worden als onder het WAS vallende toestellen beschouwd. Aangewezen Keurende Instanties (AKI's) zijn druk met de keuring van al deze toestellen en ook de NVWA voert regelmatig controle-inspecties uit bij zwembaden, op speelterreinen en in trampolineparken.

Ondanks de bekendheid rondom het thema is het merendeel van de binnenskateparken nog steeds niet gecertificeerd. Vermoedelijk heeft dat te maken met het feit skateparken vaak gerund worden door vrijwilligers en de financiën voor keuringen ontbreken. Een klein aantal locaties heeft toch de stoute schoenen aangetrokken en is de certificering aangegaan. En met positief resultaat. Zo is ondertussen de baan van Stichting Skatepark Utrecht, De Fabriek in Enschede en De Skate Centrale Amersfoort al door Keurmerkinstituut goedgekeurd en zijn de certificaten uitgereikt. Daarnaast is er een klein aantal momenteel in keuring.

Dat de NVWA momenteel weinig inspecties bij skateparken uitvoert is mogelijk mede te wijten aan het lage aantal ongevallen met ernstig letsel in skateparken. Doorgaans zijn de parken veilig en wordt er goed toezicht gehouden. Dat ontneemt de eigenaren echter niet van de certificatieplicht. Keurmerkinstituut voert voor-keuringen uit zodat een goed zicht op het al dan niet voldoen ontstaat en begeleidt de parken tijdens de keuring. 

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen