Blijven oude type-certificaten geldig?

Spelen, 3 oktober 2023

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is de maker van de wet- en regelgeving rond speeltoestellen en attracties. Zo heeft VWS ook het nieuwe Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023 (WAS2023) opgesteld. Eén van de meest gestelde vragen is: “Blijven oude type-certificaten geldig?”

Certificeringen worden in Nederland uitgevoerd door Aangewezen keuringsinstellingen (AKI's) zoals Keurmerkinstituut. De controle op de AKI’s ligt bij een andere instantie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA wordt aangestuurd door het Ministerie van VWS. Dit ministerie heeft tijdens het proces de markt in de gelegenheid gesteld commentaar op het conceptbesluit te leveren, en deze daarna vastgesteld. 

Vraag 1: Blijven oude type-certificaten geldig? 
Vraag 2: Ook als de norm na afgifte van het certificaat gewijzigd wordt?
Vraag 3: Of zijn deze certificaten per 1 juli niet meer geldig? 

Antwoord 1: Oude type-certificaten blijven geldig, ook na inwerkingtreding van het WAS op 1 juli 2023. 
Antwoord 2: Bij publicatie van een nieuwe of gewijzigde norm, moet het typekenmerkende monster en het technisch constructiedossier (TCD) opnieuw worden gekeurd en deze keuring moet plaatsvinden binnen een jaar na publicatie daarvan.
Antwoord 3: Bestaande en reeds uitgeleverde speeltoestellen en eenvoudige attractietoestellen hoeven niet opnieuw gekeurd te worden bij publicatie van een nieuwe NEN EN norm. Attractietoestellen dienen wel meegenomen te worden met de periodieke keuring.

Deze en andere vragen over de certificaten en het merk van goedkeuring (MvG) worden behandeld in de Workshop WAS2023.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen