Circulaire, groene en blauwe speeltuinen buiten WAS

Spelen, 7 oktober 2022

Het is een hot item: groen/blauwe en circulaire speeltuinen. Al vele schoolpleinen zijn omgevormd van saaie met tegels belegde pleinen naar groene, levendige speelplaatsen. Stalen en kunststoffen toestellen verdwijnen of worden ontmanteld en deels herplaatst. Glijgootjes worden van het stalen onderstel gehaald en op groene heuvels teruggeplaatst, wipkippen verdwijnen en insectenhotels komen ervoor terug. Een mooie ontwikkeling voor het spelende kind. 

Toch heerst er vaak nog de angst om de stap naar een groene speelplek te maken. Dit wordt meestal in gegeven door de lastige en tijdrovende WAS-certificeringen waar ontwerpers en schoolbesturen van schrikken. Een onterechte angst blijkt meestal. Groen/blauwe speelplekken bevatten bijna nooit onder het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) vallende speeltoestellen en WAS-certificeringen zijn dan ook helemaal niet nodig.

Niet alle liggende boomstammen en perkoenpaaltjes worden gezien als speeltoestel. En ook niet alle zand- en modderplekken zijn zandbakken, net als dat niet alle waterstroompjes een certificaat nodig hebben. Keurmerkinstituut heeft van enkele groene locaties onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat met handig ontwerpen een leuke speelplek is gemaakt en het WAS eenvoudig omzeilt kan worden. 

De (deels) gedemonteerde en teruggeplaatste onderdelen kunnen natuurlijk wel onder het WAS vallen. Het glijgootje op een heuvel is daar een voorbeeld van. In zo’n geval zal de keuring echter redelijk vlot en eenvoudig kunnen verlopen. Alternatief is het gootje niet te plaatsen en de kinderen de heuvel zelf af te laten glijden. Dan is er geen speeltoestel en dus ook geen keuring meer nodig. In feite geeft de reikwijdte duidelijk genoeg aan wanneer objecten onder het WAS vallen. Is daar twijfel over kan altijd navraag gedaan worden bij de keurende insteling. 

Keurmerkinstituut geeft een aantal trainingen voor het ontwerpen van WAS-loze speelplekken en het snel en eenvoudig doorlopen van de keuring mocht dat toch nodig zijn. De eerste vindt plaats op 27 oktober.

 

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen