Gevolgen niet gecertificeerde skatehallen

Spelen, 24 maart 2022

Skatehallen vallen, wanneer deze voor spelen (skaten) gebruikt worden, onder het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS). Er zijn nog veel skatehallen die niet voldoen aan alle wettelijke regels, of niet hebben aangetoond dat ze voldoen. In dit laatste geval hebben ze geen certificaat van goedkeuring. Vanzelfsprekend zijn er hallen die het wel volledig voor elkaar hebben. Daniël Wienke van Waalhalla Centrum in Nijmegen: ‘Na een verbouwing heeft Waalhalla vorige maand het certificaat van goedkeuring van Keurmerkinstituut ontvangen! Wij zijn trots op de hardwerkende mensen bij Waalhalla die ervoor gezorgd hebben dat we een veilige, goedgekeurde, baan kunnen heropenen.’ Gemeentes hebben goed zicht op de openbare speeltoestellen die ze beheren. Zo zijn alle wipkippen, schommels en glijbanen goed in kaart gebracht en worden ze regelmatig geïnspecteerd. Op de exploitatie van skatehallen heeft men echter veel minder zicht. Dat kan vervelende gevolgen hebben.

In vele gemeentes zijn binnen-skatevoorzieningen te vinden. Deze skatehallen zijn vaak door professionals ingericht maar ook de gelegenheidsontwerpers en skaters in het land hebben tientallen hallen zelf ingericht. Het merendeel van de gemeenten is zich niet bewust van het feit dat lang niet elke skatehal in Nederland is voorzien van een wettelijk verplicht certificaat van goedkeuring.

Wanneer skatehallen niet zijn gecertificeerd mogen ze niet in gebruik genomen worden. Bij ongevallen kan het gebeuren dat verzekeraars niet uitbetalen als geen certificaat getoond kan worden. De eigenaren van de grond zijn doorgaans aansprakelijk. Meestal zijn dat de gemeentes zelf. Het is daarom voor deze gemeentes zaak te onderzoeken of de in hun gemeente aanwezige skatehallen gecertificeerd zijn en voldoen aan alle eisen in het WAS.

Heeft u een niet gecertificeerde skatehal in uw gemeente? Neem gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen