Monkey Town: ‘Frequente inspectie loont’

Spelen, 11 april 2022

Sinds afgelopen maand laat Monkey Town al haar locaties inspecteren door Keurmerkinstituut. Donald Koppedraaijer van Monkey Town Group: ‘Het inspecteren van speeltoestellen is en blijft nodig. Voorkomen moet worden dat kinderen zich door achterstallig onderhoud ernstig bezeren. Daarnaast moet de speeltuin voor het Keurmerk Binnenrecreatie, door onder andere inspectierapporten, kunnen aantonen te voldoen aan alle eisen.’ Nadat eerder al de locaties Diemen en Amsterdam (in eigendom van Monkey Town) het keurmerk ontvingen verwacht Keurmerkinstituut nog dit jaar het eerste certificaat aan een Monkey Town franchise locatie te kunnen verstrekken.

Wat eist het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS)

Maar hoe vaak moet nu precies geïnspecteerd worden? Bij navraag (1) blijkt dat beheerders niet allemaal op de hoogte zijn. Maar liefst 95% wist niet dat de inspectie frequentie van speeltoestellen wettelijk bepaald is. Het is namelijk de fabrikant/leverancier van het toestel die bepaalt wat de minimale inspectiefrequentie is. Die frequentie moet bij certificering aan de keurende instantie (AKI), zoals Keurmerkinstituut, worden voorgelegd. De AKI bepaalt vervolgens of deze frequentie, en de door de fabrikant voorgeschreven wijze van inspecties, voldoen voor het te keuren speeltoestel.

De gevolgen van het uitvoeren van te weinig inspecties kunnen groot zijn. Immers, men houdt zich niet aan de minimale frequentie die de AKI heeft goedgekeurd en waarop het certificaat is afgegeven. De beheerder voldoet dus niet aan de eisen die gesteld zijn aan het toestel. Bij een ongeval volgt nader onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en kan de beheerder een boete worden opgelegd. Juridisch zal de beheerder niet sterk staan als het ongeval aan de staat van het toestel te wijten is.

Inspecties als onderdeel van het Keurmerk Binnenrecreatie

Voor het Keurmerk Binnenrecreatie moet de speeltuin aantonen te voldoen aan alle eisen, door inspectierapporten, certificaten en andere zaken te tonen. Het keurmerk bestaat uit eisen op gebieden zoals veiligheid, service en toezicht. De audit is niet alleen een controle van de huidige stand van zaken maar opent de ogen van de beheerder hoe de kwaliteit nog meer verhoogd kan worden.

Middels het keurmerk is het voor ouders, gemeentes en de NVWA duidelijk dat in locaties met het keurmerk veiligheid, kwaliteit en service gewaarborgd zijn en dat deze voldoen aan meer dan alleen de wettelijke eisen. Vanzelfsprekend bepaalt de NVWA zelf welke speeltuinen door hen gecontroleerd zullen worden.

Online adviesloket

Heeft u vragen over inspecties of het keurmerk? Dit kan via ons online adviesloket. Via een video-meeting word je door een van onze specialisten persoonlijk geadviseerd. Neem gerust contact met ons op om een adviesgesprek in te plannen.

Noot (1). Navraag tijdens meerdere trainingen, niet gestaafd op wetenschappelijke cijfers. 

Terug naar overzicht

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Onderwerpen

Keurmerkinstituut: Certificatie | Inspectie | Onderzoek | Trainingen